Mnogi žele biti uspješni, neki i bogati, pa čak i slavni, a vjerujem da svi želimo imati dovoljno novaca da više nikad o njemu ne moramo brinuti. Dio ljudi je mudar pa želi imati dovoljno novaca da nikad više NE MORA raditi, tj. da ima taj luksuz da može IZABRATI kako ŽELI PROVODITI svoje VRIJEME i raditi samo ono ŠTO VOLI I ŽELI.

Novac treba znati zaraditi, ali i zadržati (sigurno znate onaj osjećaj kad bez obzira koliko love dolazi, nikad dosta, samo klizi kroz prste) te ga uvećati (pametno investirati u ono što će donijeti još više novca)

Upravljanje novcem je ključna vještina koja se može naučiti i to je nešto izvana (pisala sam već o tome detaljne izvještaje sa seminara Money and You i Millionaire Mind, potražite slobodno na blogovima) a iznutra svi možemo raditi na tome da promijenimo svoja uvjerenja i emocije o novcu stečene u ranoj dobi, a koje danas uvelike određuju kvalitetu našeg financijskog života.

No nazad u ekonomiju. Ono što Vas ja želim ovim blogom potaknuti jest da krenete razmišljati i što više djelovati u pravcu FINANCIJSKE SLOBODE ne nužno BOGATSTVA. Jer možete s puno rada, truda i odricanja biti bogati, imati puno kuća, auta, jahti, bivših žena, djece i alimentacija pa ćete MORATI vraški RADITI da sve to održavate, a puno brže nego što mislite i na puno lakši i jednostavniji način možete biti FINANCIJSKI SLOBODNI. To konkretno znači da znate koliko Vam novaca treba za željeni stil života, neka je to npr. 100 000 eura godišnje, dakle treba Vam 8.333 EUR pasivnih prihoda mjesečno. Kakvi su to pasivni prihodi? Ono što jednom napravite a više puta/stalno donosi novac. Dakle, od biznisa u koji ste uložili, a koji netko drugi vodi, ne vi i ne radite tamo, knjiga, online edukacija, webshopa, licenci, svog biznisa koji druge vode, najma nekretnina… franšiza, autorskih prava, dionica… čega god, ono što ste jednom napravili, više ne, a lova dolazi…

Pitanje i domaća zadaća – i neka bude namjera za 2018. kako možete kreirati financijsku slobodu, kako možete što veći dio svojih prihoda pretvoriti u pasivne. A znam da možete, doći će odgovori brzo. Meni je za moj posao palo na pamet tri nove stvari samo dok sam pisala ovaj blog.

To ne znači da nećete nikad više raditi, iskreno ta me rečenica da nešto napravim da ne moram više nikad raditi, uvijek živcirala jer želim i volim raditi i moj me rad ispunjava. Ali jedno je morati raditi da platite račune, a sasvim drugo je kad radite samo ono što Vas veseli i ispunjava i ostavlja traga u svijetu. Uživajte na putu stvaranja.