Unazad mjesec dana bila sam dosta angažirana u pogledu žena u poduzetništvu.

Prije svega kao odgovor na pitanje zašto se o tome uopće priča – poduzetništvo ne poznaje spol…

60% visokoobrazovanih ljudi u EU su žene, one čine i polovicu stanovništva, donose 70% svih odluka o kupovini, a firme koje vode u prosjeku ostvaruju i do 25% veći profit.

A samo ih je 30% među poduzetnicama, 18% među CEO-ima. (samo 32 žene vode Fortune 500 firme), i dalje u prosjeku zarađuju 20% manje od kolega za istu poziciju, i samo 20% svih investicija otpada na biznise koje vode žene. I da, duplo više kućanskih poslova obavljaju, pogađate – žene.

Dakle zato se o tome još priča – i da samo ponovimo ono za biznis najvažnije – više od 70% odluka o kupovini donose žene.

Jedna od prijateljica i poslovnih partnerica iz susjedne države napustila je svoj posao u korporaciji i pokrenula nešto svoje. Ja sam je u tome pratila od jedne lude ideje prije dvije godine do ostvarenja sna danas. Napisala mi je – BILA SI PRAVA PODRŠKA.

I to je sve što trebamo – ohrabriti jedna drugu. I konkretno podržati.

Podsjetiti da smo spremne, da smo DOVOLJNO DOBRE da KRENEMO. Ostalo ćemo putem.

I da smo svjesne da nema balansa privatnog i poslovnog, da će nas uvijek pomalo pratiti osjećaj krivnje, no naučit ćemo putem time upravljati.

Moj doprinos konkretnoj podršci u 2018. bit će uvođenje KID/PARENT friendly Business Cafe u Zagrebu – dok ste Vi na Business Cafeu Vaše dijete će čuvati stručna osoba i kroz igru ga/ju poticati na poduzetnički način razmišljanja.

Kako možete ohrabriti i podržati barem pet žena oko Vas. Razmislite i učinite to.

Svi ćemo/ćete imati višestruke koristi od toga na niz razina.