Networking – Puno više od “uvaljivanja” vizitki

networking

Networking je puno više od pojavljivanja na raznim eventima i uvaljivanja vizitki. Networking znači graditi i izgraditi poslovna prijateljstva radi rasta poslovanja, radi osiguranja poslovnog uspjeha.

Često nam govore da je važno okružiti se kvalitetnim ljudima oko sebe. Još u mladosti slušali smo od roditelja: pazi s kime se družiš, s kim si takav si. No to je puno važnije nego nam se na prvi pogled čini. Znate li da čak 70 % poslova dolazi putem networkinga (podaci iz USA). Dakle networking je presudan za prodaju, a posebno u kriznim vremenima. Dakle, tko je oko nas:

a) Presudno je za naš uspjeh u poslu i životu.

b) Socijalna podrška ključan je izvor sreće prema istraživanjima dok je raditi smislen posao koji volimo na drugom mjestu. Ponekad se kao poduzetnici osjećamo izolirano, izgoreno. Radimo s pogrešnim klijentima koji nas ne plaćaju na vrijeme, nismo profitabilni i u konačnici postajemo nezadovoljni iako radimo to što volimo i radimo za sebe. Baš zato sam prije 4 godine pokrenula Business Café da nam svima bude mjesto za inspiraciju, međusobnu podršku, ne samo za razmjenu informacija i znanja te da se međusobno potičemo na akciju, da nam to svima bude platforma za uspjeh. Kažu da znam svakoga … Pa dobro sad već znam i četvero ljudi koji znajuOprah no svjesno i brižno gradim svoju mrežu kontakata i svoje pleme. Onda kako graditi poslovna prijateljstva, kako najučinkovitije networkat:

c) Upoznajte osobu i čime se točno bavi, kako dodaje vrijednost svojim kupcima na tržištu.

d) Steknite povjerenje u tu osobu i u to što radi.

e) Aktivno preporučujte tu osobu i njen rad.

f) Međusobno si pomažite

g) I još jedan savjet za kraj – budite autentični, budite vjerni sebi. Meni često govore da bih trebala neke stvari naplatiti ili/i naplatiti ih puno više. Ja sam uvjerenja da se sve vrati i da ne trebam brinuti. Naprimjer, htjela sam ovo ljeto ići na 4-dnevnu edukaciju u Italiju kod poznatog pisca i motivacijskog govornika Jacka Canfielda. Cijena je bila za mene u tom trenutku nedostižna. Nisam bila pasivna, kontaktirala sam njegovu menadžericu i tražila odgodu i plaćanje na rate. Ono što mi je ponudila i dalje mi nije odgovaralo i odustala sam. No, moja želja i vjera su ostale.

Rezultat? Par dana nakon toga besplatno sam u Hrvatskoj provela 4 dana sa dvije Jackove učiteljice, jedan na jedan, od jedne je učio i naučio kako izgraditi posao, a druga mu je bila coach godinama. Dakle jedan na jedan, učila sam od izvora, od onog od koga je i on učio. Budite i ostanite uvijek svoji. Sve je u redu s Vama, takvi kakvi jeste. I tražite svoje pleme.

 

Foto: Pixabay

Povezane objave

biznis

Briga o kupcima – Kako do super usluge?

Samo su odlične tvrtke orijentirane na kupce, ostale samo tako pričaju. Nemojte biti među ovim drugima. Često na taj način počinjem ili završavam edukacije na temu brige o kupcima, važnosti…
Izbornik