Biznis sa svrhom, milijuni sa smislom – 3 nivoa svjesnosti i 3 vrste biznisa

biznis sa svrhom

Kao što sam spomenula u prethodnom blogu, prošli tjedan na Business cafeu u Zagrebu jedan od naših gostiju rekao je da je ostavio svoj prvi biznis jer se počeo pitati: ŠTO IMA SMISLA? ŠTO LJUDIMA MIJENJA ŽIVOT? ŠTO IH ČINI SRETNIMA? I tako je pokrenuo sasvim drugi i drugačiji biznis. Manje zarađuje nego u prvom, ali je sretniji i ispunjeniji.

Moja priča s prodajom prve firme i pokretanjem Zaokreta je iste takve pozadine. To mi više nije bilo to, ovo sad, posebno Business café, je. Isto kao i spomenuti kolega manje zarađujem nego s prvim biznisom i sretnija sam. Smijali su mi se ljudi nedavno kad sam rekla da više ne radim s početnicima (start-upima) i da želim samo raditi s uspješnim, a nesretnim poduzetnicima, a takvih je vjerujte podosta. I sve ih više to priznaje. Očito sam što bi se stručno reklo dobro definirala svoju ciljanu skupinu. Što ću kad volim postavljati posao i biznis model da ima svrhu, da svi ti milijuni imaju smisla.

Nisu svi ti poduzetnici nužno nesretni, nego jednostavno imaju sve i došli su do one točke koju smo neki imali sreće proći, a ta je da shvatimo da postoji nešto više od nas, da sve pa i mi imamo svoju svrhu i mjesto na ovom svijetu, da se ne radi o nama, da smo sretniji ako služimo i dio smo nečeg većeg od nas.

Ovo je prilika za prodiskutirati sljedeće. Postoje 4, ali ću sad spomenuti 3 nivoa svjesnosti:

1. To me – Meni – mentalitet žrtve – kad mislimo da se sve nama događa, to je ono naše, kukamo, žalimo se…prvaci smo u tome nažalost

2. By me – Ja sam kokreator – to je ono ganjanje ciljeva, utrka za njihovim ostvarenjem do točke kad shvatimo da naša sreća ne ovisi o ničem izvanjskom pa ni o ispunjenju svih tih naših silnih ciljeva, snova, želja…

3. Through me – Kroz mene – kad shvatimo da smo dio nečeg većeg, kad mu se predamo, kad razumijemo da je sve povezano, da smo najsretniji i da vodimo smislen život kad služimo nećem većem od nas.

Isto tako postoje 3 vrste posla koje odgovaraju tim trima nivoima svjesnosti. Posao (eng. job), karijera i poziv (eng. calling) – onaj osjećaj kad vas nešto Veće od vas vuče i mijenjate svijet na bolje i pritom svjedočite kako se puno toga odvija lako, jednostavno samo od sebe, tada znate da tzv. slučajnosti ne postoje i spoznajete što znači sinkronicitet. Isto tako u knjizi koju sam nedavno pročitala (Yanik Silver, Evolved Enteprise) spominje se i više vrsta biznisa kao npr.:

1. Transakcijski – ja tebi novac, ti meni robu;

2. Ono što poznajemo kao društveno odgovorno poslovanje – uz transakcijski dio profita se odvaja u unapređenje društva i meni najzanimljiviji

3. Transformacijski biznis – koji ima veću svrhu – primjer Tom’s cipele – kupite jedan par, drugi ide siromašnoj osobi na poklon… Ne znam kako vi, ja sam uvijek na poduzetnike gledala kao umjetnike koji stvaraju nešto iz ničega, stvaraju bolji svijet, ostavljaju trag, ostalo drugačije definiram… Dakle ako vodite jednostavan, smislen, ispunjen život, osjećate mir iznutra – bravo, ako ne još, razmislite što zaista želite raditi, kakav biznis pokrenuti, kako biste svojim biznisom mogli promijeniti cijeli svijet nabolje, jer zato smo tu. Sretno u Vašoj potrazi… Neka taj Vaš biznis ima višu svrhu, a svi ti milijuni više smisla.

Foto: Pixabay

Povezane objave

Izbornik