Radi ono što voliš i nikad nećeš raditi – Odredi granice

Jedan je od najprihvaćenijih poduzetničkih bullshita koje nitko ne preispituje što to zapravo znači.
Ako meni ne vjerujete, pitajte svoje žene, muževe i djecu misle li da previše radite ili samo volite svoj posao. Ali samo ako ste spremni čuti NJIHOVE, ne svoje odgovore.

Citat iz naslova mnogi poduzetnici vole citirati i vrlo je osjetljiva tema pokušati reći nešto s druge strane. Sjećam se još jako dobro svojih prvih 8 godina poduzetništva – sad imam 16 iza sebe.. radila sam 7 dana u tjednu, godinama, bez prestanka, najčešće 14 do 16 nekad i 20 sati na dan. Bila sam mlada, nadobudna, puna energije, bez djece i većih obaveza. Ljudi oko mene govorili su mi da stanem, da odmorim. A ja sam u svojim očima samo radila što sam voljela, ma obožavala i strastveno bila zaljubljena u sve to i nikako mi nije bilo jasno zašto me sad svi oni gnjave i zašto bih stala kako mi se tada činilo na silu. Zdravlje, odnosi… Kasnije mi je bilo jasno zašto.

Naravno da je i lijepo i poželjno i poanta raditi posao koji voliš, no bitno je znati i osvijestiti da ćeš se naraditi ko budala bez brige. Unatoč ljubavi. Neće biti samo super stvari, bit će i stvari koje ne želiš obavljati. Bitno je da su to sve tebi podnošljive stvari, jer idealne ne postoje.
Bit će nesanih noći, bit će svakakvih sranja, bit će cijena uspjeha koju trebaš platiti, ako nećeš znati stati u toj ljubavi, mogao bi platiti u zdravlju, raspadu bliskih odnosa, i dr. Definitivno je rad u pitanju, a balans JE bitan. Dakle bez obzira koliko voljeli svoj posao, moramo platiti cijenu uspjeha, samo trebamo biti mudri i paziti da ona ne bude prevelika.

Stručnjaci kažu da prekomjernim radom pokušavamo dobiti osjećaj vrijednosti nadajući se da će nam ga uspjeh izvana dati. Neće. Prazninu iznutra ne može ispuniti ništa izvana.

E sad, na svakom od nas je da sam sebi odredi tu zdravu granicu do koje ga posao ispunjava, a ostatak života zbog toga ne pati.

Koja je Vaša?

Foto: Pixabay

Povezane objave

putovati sama

Kako putovati sama?

Povremeno se iznenadim, pa i rastužim, kad čujem da 2020. mnoge žene još uvijek ne dozvoljavaju sebi da same sa sobom odu na kavu, ručak, večeru, kino i na putovanje.…
Izbornik