Ja to znam najbolje – priča o brutalnom (ne)delegiranju

Još sam pod dojmom. Iza nas je najposjećeniji jubilarni 50. Business Cafe u Zagrebu. Kraj siječnja. 280 poduzetnika u publici. S nama je ponovno Nenad Bakić, ovaj puta sa strastvenom pričom o oživljavanju Varteksa i drugi zanimljivi gosti.

Ovisnost firme o osnivaču jedan je od najvećih problema malog i srednjeg poduzetništva. Na početku, u sredini.. na odlasku u penziju…

Kako se toga riješiti, kako uopće rasti.
Baš smo i o tome pričali.

Prepreka za rast je upravo i stav – Ja to znam najbolje. Tko pametniji od mene.

Kako je Irena Orlović, naša gošća rekla u šali, dugo je sve sama radila.. i to je kaže bila njezina najveća pogreška… i grafičku pripremu i ovo i ona.. dok nije rekla dosta.

Inače ja znam i ljude koji su i sami vodili knjige jer šta tih par tisuća računovodstvenih servisa zna… Mi znamo bolje. Bez osude – jer često toga nismo svjesni koliko sebi i drugima tako štetimo unatoč dobrim namjerama.

Svi su gosti naglasili da (brutalno) delegiraju i da je to jedna od tajni, a i nužnosti za uspjeh.

Kome? Najčešće kad su i sami na početku biznisa biraju mlade ljude s kako se kaže pravilnim stavom i onda ih educiraju i odgajaju po svom. (eng. Hire for attitude, train for skill)

Kako? Moramo uvesti sistem u firmu – nitko ne čita naše misli. I istina je, podrazumijevanje jednako nerazumijevanje. U prijevodu sve što i kako radimo trebamo jasno napisati. Ne držati u svojoj glavi. Naši zaposlenici trebaju znati što se od njih očekuje i što znači obaviti dobar posao kod nas u firmi. I naravno kako se to točno radi.

Uglavom ok je ako želite biti i ostati samozaposleni.

No ako želite rasti, čeka Vas pisanje procedura – čitaj gradnja kuće na čvrstim temeljima i zapošljavanje te da, brutalno delegiranje.

Pa što ćete onda vi raditi ili što da vi radite, a što da delegirate.
Kako je gospodin Bakić rekao – samo ono što je citiram mission critical ostaje na nama, sve ostalo brutalno delegiramo.

E pa, koliko je vašeg operativnog posla presudno za misiju/svrhu vaše firme ili ste zapeli u operativi najbolje znate sami… Možda je vrijeme za rad NA ne samo U biznisu..

Kako god bilo, odluka je Vaša. Lakše je ako je ona svjesna.

Foto: Pixabay

Povezane objave

Kako dejtati s poduzetnicama?

Poduzetnici, bez obzira na spol, često žive pod stalnim pritiskom, mnogi od njih su radoholičari, neki su u cijelosti identificirani sa svojim poslom, ukratko -uglavnom su u nekoj strci. Ljepše…
Izbornik