6 karakteristika poduzetničkog mindseta

Poduzetnicki mentalni sklop iliti mindsetČesto se priča o poduzetničkom mentalnom sklopu/mindsetu jer je za uspjeh ključan način razmišljanja.

Pa kako to poduzetnici razmišljaju, po čemu su oni drugačiji u glavi od drugih?
Što uopće znači razmišljati poduzetnički npr. ako radite za korporacije (što je moguće) ili ste zalutali među uhljebe (moguće, no šanse su drastično manje)?

1. Poduzimanje akcije.

Kako je jednom jedan moj kolega rekao – o poduzetništvu se ne priča, nego se radi. Poduzima se akcija.
Poduzetnici ne podnose status quo, boje se, no poduzimaju akciju, to je prava definicija hrabrosti, preuzimaju rizike, ne čekaju da im netko da dozvolu da nešto poduzmu, jednostavno idu, pritom su optimisti, vjeruju u ono što rade… jednostavno sve samo akcija i nema stajanja na mjestu.

2. Resourceful su, teško mi je to prevesti, no poanta je sljedeća. U poduzetništvu nikad nemamo dovoljno resursa, nikad dosta vremena, novaca, ljudi i jednostavno uspijevaju oni koji se znaju snaći, koji od postojećih resursa znaju izvući maksimalno.

3. Brzo se oporave nakon padova. A itekako imaju padova i neuspjeha no znaju da je to sastavni dio uspjeha dakle opet se kreću, idu dalje. Nemaju vremena za kukanje, prebacivanje odgovornosti i traženje krivaca.

4. Vole promjene dok ostali od njih zaziru, vole izazove kao i rješavati probleme, kreirati vrijednost, stvoriti nešto iz ničega, pokrenuti stvari, ostaviti trag, utjecaj…

5. Slušaju – koga? Kupce i fokusiraju se na najvažnije – kupce, svoj poslovni model i cash flow.

6. Outsajderi su – često neshvaćeni od okoline, osamljeni u svojim razmišljanjima i baš zato znaju da je ključno za uspjeh okružiti se ljudima koji misle slično, dijele iste vrijednosti i koji će ih podržati u njihovim vizijama. Svi znamo da je okolina važna, i dok neki jednostavno odu i pronađu novu, poduzetnici sami stvore novu jer znaju kako networkingom izgraditi svoj biznis.

Vjerujem da ima još niz osobina i načina razmišljanja koje možemo okarakterizirati kao poduzetnički mindset, no ovo su neke najčešće.

Bilo kako bilo, sve počinje i završava u našoj glavi. Za bilo kakvu promjenu, prvo se moramo promijeniti mi, odnosno prvo moramo promijeniti naš način razmišljanja.

Povezane objave

A tko ti čuva malog?

Redovito, moje prijateljice poduzetnice i ja, bile smo gošće raznih okruglih stolova i TV i radio emisija na temu tzv. ženskog poduzetništva. Prije svega, konačno smo uspjeli prodrijeti porukom da…
Izbornik