Svjesno poduzetništvo i liderstvo

Svjesno poduzetnistvoŠto znači svjesno/osviješteno liderstvo i poduzetništvo?

Pa kad imamo svjesno ovo, svjesno ono, zašto ne bi malo pisali o svjesnosti u biznisu 🙂 Ne nije neki new age bullshit u pitanju.

Prije svega biti svjestan u (malom) biznisu znači biti autentičan i svoj i svoje talente upakirati u proizvode i usluge koje čine ovaj svijet boljim mjestom. Da, mogu misliti kako ovo utopijski može zvučati.
No, ajmo redom.

Naravno svjesno poduzetništvo znači da ostvarujemo profit, ali ne pod svaku cijenu, dakle ne gazimo sve pred sobom putem i cilj nam ne opravdava sredstva.

To znači da uz profit doprinosimo zajednici i svima oko nas te planeti Zemlji u konačnici.

To znači da smo ispunjeni onim što radimo i da sve oko nas nastojimo učiniti sretnijima i zadovoljnijima.

To znači da oko nas vladaju odlični odnosi jer nam je čovjek i ljudskost u središtu poslovanja.
Prvo ljudi, onda novac, onda stvari.
Prvo BITI onda raditi pa onda imati.

To znači da ne prodajemo maglu, da se ne oglašavamo lažno, da ne uvaljujemo ljudima gluposti koje im ne trebaju.

To znači da plaćamo sve poreze, da igramo prema pravilima, kakva god da ona jesu jer se ozbiljan biznis ne gradi na traženju rupa, kao što se i kuća gradi na čvrstim temeljima.

To znači da svoje zaposlenike stavljamo na prvo mjesto da bi oni stavili naše kupce stavili na prvo mjesto.
To znači da je kupac taj koji nam svima daje plaću, no to ne znači da ćemo robovati kupcima i ispunjavati sve njihove hirove na uštrb našeg poslovanja, zaposlenika i profitabilnosti.

To znači da imamo jednake kriterije prema svima, nismo licemjerni i ne tražimo dvostruke standarde, dakle poštujemo i kupce i dobavljače i pregovaramo win win, a ako tijekom pregovora rušimo cijenu onda ne rušimo nekom osobi dostojanstvo već poštujemo njega i njegov rad i nastojimo naći rješenje s kojim su svi zadovoljni i profitabilno posluju.

Naravno to znači i da plaćamo svoje dobavljače na vrijeme. Ne ponižavamo ljude od kojih smo kupili proizvode i usluge i ne dovodimo ih u situaciju da moraju moliti za svoj zarađeni novac.

To znači da ne podbadamo konkurenciju, nego svima želimo uspjeh. Gradimo kulturu uspjeha, odnosno sretni smo kad nekome ide dobro jer to samo znači da može i hoće i nama.

Svjesno poduzetništvo znači da znamo i da smo svi povezani, da ne može nama biti dobro ako je nekom drugom loše, da ima dovoljno za sve, da je doprinos važniji od dokazivanja, da brinemo ne samo o sebi i zajednici u kojoj djelujemo nego o cijeloj planeti.

Svjesno poduzetništvo puno je više od održivog razvoja, društveno odgovornog poslovanja i sl. Inicijativa i PR alata.

Namjera je presudna, a jedna od njih je možda i utopija u koju sama vjerujem – da je biznis izvor Dobra i da upravo mali biznisi koji posvuda čine i više od 90 % gospodarstva mogu promijeniti svijet na bolje.

Ovu temu otvaramo i na Business cafeu 11.7. 2019. u Zagrebu. Više detalja o gostima i ulaznice nalaze se na LINKU

 

Povezane objave

Izbornik