Zašto diploma nije presudna? Savjet za prvo radno mjesto

Nekako mi je prebrzo došao kraj nastavne godine.

Htjela sam im još toliko toga reći, ne nužno o predmetu koje predajem koliko o životu.

Jer sam u tim klupama vidjela sebe prije, čekajte da izračunam da, prije 21 godinu.
Jer znam da sad idu u svijet i ne znaju da ništa ne znaju. A misle da sve znaju, a pravo učenje tek sad počinje.

Da diploma uopće nije važna – jer put ih može odvesti tko zna gdje i mogu raditi što god žele.
Da smo ih cijelo vrijeme školovali da budu robovi sustava i da rade za druge i nismo ih dovoljno naučili da misle svojom glavom.

Gledam neke od njih nekidan kako sjede na kavi u kafiću i najveći životni problem im je hoće li stići popuniti neke papire na vrijeme i položiti neke ispite s određenom ocjenom… Ugrožavaju si od brige svoje zdravlje pritom. Istovremeno želim da je meni to najveći problem u životu i ne, ne mogu im objasniti da je to toliko nevažno. Jer njima je to sada najvažnije. I ne mogu im ja nikako objasniti što ih tek čeka i da ovo nije vrijedno ni loše misli, a kamoli tolikog živciranja. Ne mogu ja njima niti je tko mogao tada meni.

Ipak razmišljam danima, što bih ja recimo voljela da je meni netko rekao kad sam odlazila iz školskih klupa na prvo pravo radno mjesto? Naravno dosta toga su mi i rekli, ali mi tada ne slušamo, tj. slušamo, ali nemamo kapaciteta čuti. Neke nam stvari nakon xy godina tek dođu iz gu…. u glavu.

Dakle, što sad nakon diplome?

Uzmite si vrijeme i upoznajte sebe. Najvažnije budite brutalno iskreni prema sebi i doznajte koje su Vaše vrijednosti, što Vam je važno, do čega Vam je stalo. To se baš ne mijenja, u svijetu koji se konstantno mijenja.

Sukladno tome identificirajte firme u kojima želite raditi, s kojima dijelite te vrijednosti. Pritom ne nasjedajte na njihove promotivne floskule nego provjerite s ljudima koji tamo rade kako je zaista tamo.

Jedino tako možemo biti sretni i ispunjeni na poslu. Jedni od onih 10 % koji rade posao koji vole.

Ok je, mudro i jeftinije učiti se na tuđi račun, čitaj zaposliti se negdje drugdje, ali ja ne bih bila ja da ne podsjetim – ne zaboravite uvijek imate opciju biti sam svoj gazda. Taj poduzetnički lifestyle ima prednosti i mane i nije za svakoga, ali ako budete imali ideju koju želite probati ostvariti samo se usudite. Samo probajte. Ako ništa bit će Vam žao da niste, a žaljenje za propuštenim nije zabavan osjećaj. Dapače daje vrlo gorak okus.

Uvijek trubim isto – najvažnije je okružiti se ljudima koji će Vas podržati. Izdat će Vas i prevariti najbliži ljudi, prijatelji, suradnici i partneri pa i članovi obitelji, nema veze budite i ostanite čovjek i ne odustajte od ljudi.

Naučili smo kroz istraživanja – ne radi se o slavi i bogatstvu, ono što nas čini sretnima je smisleni rad i bliski odnosi. Dakle težite tome od početka i naravno imajte vlastitu definiciju uspjeha i sreće. Jer vaš život vaša pravila.

Sad, da sad odmah otvorite trajni nalog i počnite štedjeti barem 100 kn za 20, 30, 40 godina kamata na kamatu efekt i past ćeš na gu…. kad vidiš cifru.

Dodatak samo za kolegice – nemojte se uspoređivati jedna s drugom.
Umrežite se i uvijek podržite jedna drugu.
Ne podcjenjujte se. Vrijedite, zaslužujete, dovoljno ste dobre. Nemojte previše davati da biste dokazale svoju vrijednost.
Uvijek imajte svoj novac. Jer ekonomska sloboda početak je svake vrste slobode. Jer novac nudi mogućnost izbora. Jer imati svoj novac znači moći svima i svemu što ne želimo reći – fuck off.

Najvažnija odluka za život i uspješnu karijeru je odabir životnog partnera i još važnija oca svoga djeteta, stoga ne žurite s tim dok niste sigurne.

I ne žurite s promjenom prezimena – nepopravljivi sam romantik no budimo realni – uz današnju stopu razvoda od 30 do 50% nije zabavno nakon x godina ponovo graditi karijeru s novim prezimenom, a još je manje zabavno nositi ime jednog muškarca dok volite i živite s drugim.

I za sve – najvažnije riječi koje ćete ikad čuti jesu one koje sami sebi govorite.
Što Vi mislite o sebi, koliko mislite da vrijedite i zaslužujete takav život ćete si kreirati.
Sva ostala mišljenja nisu važna.

Ništa, baš ništa ne shvaćajte osobno.
Sve se događa za nas, a ne nama, a na nama je da od limuna napravimo limunadu ma koliko to zvučalo kao glupa new age floskula.

Uživajte u svom putovanju…

Foto: Pixabay

 

 

Povezane objave

networking

Networking – Puno više od “uvaljivanja” vizitki

Networking je puno više od pojavljivanja na raznim eventima i uvaljivanja vizitki. Networking znači graditi i izgraditi poslovna prijateljstva radi rasta poslovanja, radi osiguranja poslovnog uspjeha. Često nam govore da…
Izbornik