Mladi misle da je za uspjeh bitno imati veze, vjeruju u sreću, a ne u težak rad i edukaciju

12.9.2019. održana je prva konferencija Poduzetnički mindset.

Inspiracija. Motivacija. Dijeljenje iskustava. Zajedništvo. Energija i atmosfera kao deset Business Cafea u jednom 🙂 Dan koji se ne propušta.

Dan iza kojeg formalno stoji Časopis Poduzetnik, no zapravo stoji jedan čovjek, Ognjen, a zovu ga Mr. Positive. No davno, davno prije prvo sjeme je posijao jedan drugi čovjek, Slavonac Vlado koji je godinama neprimjećeno bio TIHI LIDER i vodio i vodi projekt Be better koji budi poduzetnički duh i nadu među srednjoškolcima diljem Lijepe Naše.

I sad par dana nakon konferencije naizgled se čini da je sve isto i da se ništa nije promijenilo (posebno ako pogledamo naslove u dnevnim medijima) No tako se čini i nakon svakog Business cafea, već evo devetu godinu, pa se ipak sve mijenja.Na bolje.

Korak po korak, event, po event, govor po govor, intervju po intervju, biznis po biznis, život po život i odjednom lavina krene i sve se promijeni preko noći, da, tako to ide.I nema više nazad.

Tako da sam sigurna da iako se čini da je sve isto, da ništa više nije isto. I da smo svi još jedan korak bliže prema Hrvatskoj kakvu želimo i kakvu zaslužujemo. Hrvatsku koja je super mjesto za život i poslovanje.

Što me iznenadilo na konferenciji?

Kad u 4 powerpoint slajda doživiš reality check iako podsvjesno to negdje znaš, no u par minuta shvatiš da je Hrvatska trenutno najnazadnija zemlja u EU.

Nenad Bakić je naime pričao o tzv. kulturi naučene bespomoćnosti i pokazivao je rezultate nekih istraživanja.

Ukratko – Hrvati misle da je za uspjeh bitno imati političke veze, vjeruju u sreću, a ne u težak rad i edukaciju.

Sad je sve jasno zašto nam je tako kako nam je. No, ono što je presudno jest, je li nam konačno dosta pitanja gdje su bili naši djedovi 1941. mi 1991. i shvaćamo li da je pravo pitanje gdje će naša djeca biti 2031.?

Što me rasplakalo na konferenciji?

Dva puta nisam mogla zadržati suze.

Prvi puta kad sam gledala video koji je Nenad pustio o Dvoru na Uni, o jednoj školi, o jednom profesoru tehničkog odgoja koji je imao veliku viziju za svoje učenike i kako mu se kroz Nenadov IRIM projekt STEM revolucije ta vizija ispunila i kako su kao posljedicu svega djeca izmislila sustav za dojavu poplava.

Drugi puta kada nisam u dvorani mogla zadržati suze jest kad se cijeli prvi red digao – a u prvom redu su bili mladi ljudi, studenti pobjednici natječaja Poduzetnici budućnosti. E sad zašto suze i to od sreće? Zato što je prvi puta bilo da vidim toliko žena, mladih djevojaka, a tako malo muških kolega da mi je prvi impuls bio – a gdje su dečki i to je odlično. Odlično za mlade žene koje su odlučile uzeti život u svoje ruke, odbaciti stara i kreirati nova, svoja pravila. Ne tražiti dozvolu ni dopuštenje nego ići za onim što žele i što im pripada! Jer bez inkluzije i ravnopravnosti svih nema pravog napretka društva.

A BEZ NEUSPJEHA NEMA USPJEHA

Nisam samo uživala u govorima poduzetnika (90% bivših i ostatak vjerujem budućih gostiju Business cafea btw) nego sam i vodila panel spomenutog naslova.

I dok su gosti mog panela pričali o transformaciji svijeta, doprinosu, stvaranju vrijednosti, ispunjenosti iznutra dok rade posao koji vole, dok predstavljaju Hrvatsku u svijetu… slika poduzetnika u medijima koju svi trebamo mijenjati i dalje je bila da je lopov koji izrabljuje radnike u pohlepnoj trci za tzv. ekstra profitom.

Naši zaključci s panela ukratko:

  • pogreške su način učenja i griješiti je ok sve dokle god učimo iz njih

  • uspjeh nije linearna putanja, izazovi, padovi i pogreške su nužan sastavni dio puta

  • najvažnije je BRZO SE DIĆI nakon pada

  • najčešća pogreška poduzetnika je NESLUŠANJE kupaca i pretpostavljanje što oni žele

  • kad padnemo motiviramo se tako da se sjetimo SVRHE – ZAŠTO radimo to što radimo?

 

Moj zaključak panela – Život i biznis je kao MOZAIK – iako sastavljen od slomljenih dijelova, ipak je na kraju jedna LIJEPA CJELINA.

Ostali zaključci konferencije:

  • U Hrvatskoj se MOŽE USPJETI.

  • Poduzetnici su pravi heroji i zvijezde u društvu.

  • Sve počinje od lidera, od jedne osobe koja sanja velike stvari u svojoj kuhinji ili garaži.

Poruka i namjera konferencije: Učinimo poduzetnike liderima društva.

 

Moje pitanje svima – Mislite da ne možete učiniti ništa? Razmislite ponovo.

Što ćemo svi poduzeti da Hrvatska bude bolja danas i bolja našoj djeci već 2031.?

Povezane objave

Izbornik