Mindfullness u biznisu – je li vrijeme za transformaciju kapitalizma?

Prije par dana bila sam gošća panelistica na temu Mindfullness u biznisu. Riječ je o duhovnosti u biznisu kako je i organizatorica rekla, no nekako se danas više koristi riječ mindfullness umjesto toga.

Idu li duhovnost i biznis uopće zajedno? 

Kad sam dobila mikrofon u ruke rekla sam sljedeće:

Nedavno sam vodila jedan panel na drugoj konferenciji i dok su moji gosti poduzetnici pričali o tome da žele ostaviti trag, transformirati svijet, doprinijeti društvu u cjelini, slika poduzetnika u našim medijima još je uvijek da je on/ona lopov željan ekstra profita. I tu sliku moramo svi zajedno mijenjati. No to znači promijeniti sebe.

Jer istina je da postoje i jedni i drugi poduzetnici. Poduzetnici nisu homogena skupina kao što to uostalom nitko nije.

Ono što nas razlikuje jest razina svijesti s koje djelujemo.

Dok smo mi raspravljali, Financial Times je stavio zanimljivu naslovnicu: Je li došlo vrijeme za zaokret u modelu kapitalizma kakvog poznajemo?

Prestaje li profit biti jedino mjerilo uspjeha?

75-godišnje istraživanje sreće pokazalo je da nas usrećuje SMISLENI RAD i ispunjavajući ODNOSI.

Ne vjerujete u taj new age bullshit?

Ok, pošteno, biznis rječnikom što kažete na istraživanje koje pokazuje da je

56 % potrošača spremno platiti veću cijenu proizvoda i usluga ako one služe nekoj višoj svrsi? E sad to već ima poslovnog smisla, zar ne? 

Zaposlenici kad ih pitamo zašto daju otkaz, kažu da žele pohvalu, priznanje, dobre odnose u timu, da se izraze kreativno, da ispune svoj potencijal, novac se spominje kasnije, on nije glavni motivator iako to na prvu može izgledati da je tako.

Moj osobni stav je da nam sve u životu pa i vlastiti biznis služi za osobni rast i razvoj.

U Hrvatskoj malo poduzetništvo trenutno najviše muče dva problema – pristup kapitalu i nedostatak kvalitete radne snage. Ja bih dodala i treći – uvijek i mi sami, dakle poduzetnici.

Mi smo najveća i najvažnija imovina našeg poduzeća iako se to baš nigdje ne vidi u bilanci.

Zato, krenite uvijek od sebe, brinite o sebi. Radite SA sobom ne na sebi jer mi nismo neka pokvarena roba koju stalno treba popravljati. Učite od mladih i od svih drugih.

Naslovnica Financial Timesa nekidan podijelila je javnost.

Što god mislili na ovu temu, tvrtke koje imaju i neku višu svrhu privlače kvalitetnije ljude, oni su sretniji, angažiraniji, tvrtke bilježe bolje rezultate, pa vi vidite što ćete s tom informacijom.

Business cafe je kao i svi moji biznisi i projekti dosada, biznis s većom svrhom. Ovaj konkretno promiče novi način poslovanja, podršku umjesta takmičenja, doprinos umjesto dokazivanja itd.itd.

Knjiga koju sam lani napisala zove se Najjači si kad si svoj – ljudska strana biznisa.

Kažu da je odličan spoj duhovnosti, psihologije i biznisa. I je, taj trio me najviše zanima. 🙂 Da budem iskrena, lani mi se činilo prerano staviti podnaslov – duhovna strana biznisa, pa je najbliže i najsličnije tome bilo ljudska strana biznisa.

I za kraj moje pitanje kao razmišljanje naglas. Možda je i duhovnost samo jedan od dobrih biznisa danas? Svega ima na tržištu, pa tako iako tržište osobnog rasta i razvoja raste po dvoznamenkastim stopama rasta, dvaput moramo razmisliti kome idemo u ruke. Jer ima stručnjaka s diplomom i iskustvom, a ima i onih sa završenim trosatnim online vikend tečajem.

Izbor je na nama. A i rezultati također.

U svakom slučaju duhovnost je moguća u biznisu.

Moguće je da biznis nije posvećen samo profitu nego da služi nekoj većoj svrsi, da doprinosi zajednici u kojoj djeluje, da ostavlja trag, da mijenja svijet na bolje.

I da pritom odlično posluje.

Pitanje je samo kakav biznis ćete Vi izgraditi?

Foto: Pixabay

Povezane objave

Samo baci pogled

Nekidan smo na edukaciji svi komentirali da smo se svi, bez obzira na spol, djelatnost, dužinu poduzetničkog staža, barem jednom susreli s UPITOM za SAMO BACI POGLED uslugom. I željom…
Izbornik