Kako uspješno moderirati panel diskusiju?

U 17 godina poduzetništva zahvalna sam što sam imala priliku sudjelovati u mnogim panel diskusijama i vodila značajan broj istih, a samo unazad mjesec dana našla sam se u obje uloge 10-ak puta, što me i potaklo da napišem ovaj blog vjerujući da će nekome biti od koristi.

Panel je zanimljiv format diskusije sa sugovornicima. Mnogi misle da ga je lako voditi i da to svi mogu raditi – pa što, postaviš nekom par pitanja i to je to. Kao i u svakom poslu, možemo ga obaviti amaterski, a možemo ga i platiti. U oba slučaja rezultat je – koliko para, toliko muzike.

Dakle što da, što ne u slučaju moderiranja panela?

1. Dobar moderator PREDSTAVIT ĆE na početku na ZANIMLJIV način sudionike svog panela publici. To znači da neće čitati dosadne biografije od A do Ž (publika ih može sama pročitati u programu ili na webu) niti će otići u drugu krajnost i pretpostaviti da publika zna tko su panelisti i odmah ih početi rešetati pitanjima.

Njegova je uloga biti dobar DOMAĆIN. Fokusirati se na LJUDE, i na paneliste i na publiku, jer tu je zbog njih. Ne na svoj mobitel, ne striktno na pitanja jer uvijek mora ostati fleksibilan.

2. Idealno će PRETHODNO UPOZNATI svoje paneliste. Ako to nije moguće, svakako će paneliste DETALJNO ISTRAŽITI prije i eventualno se susresti s njima, pa čak ih i zajedno okupiti ukoliko je to moguće, prije nego izađu pred publiku.

Dakle, neće tri minute prije početka pitati u čudu svoje paneliste tko su i čime se bave i reći ma snaći ćemo se već. Niti će im zato što NE MOŽE ZAPAMTITI IMENA dodijeliti ime KRISTINA 1, KRISTINA 2 i slično.

3. Napravit će relevantan UVOD u temu. I pritom neće čitati sve s papira. Početak i kraj panela prilika su da moderator pokaže svoju stručnost, dok ostatak diskusije ne smije dominirati.

4. PANELISTI moraju biti u CENTRU PAŽNJE, a uloga moderatora je da osigura PUBLICI da dobije tražene odgovore od panelista. Moderator treba PAŽLJIVO SLUŠATI paneliste i povezivati sve što govore, eventualno nešto nadopuniti zanimljivim činjenicama koje će obogatiti diskusiju (na taj način diskretno pokazuje svoju stručnost bez nametanja poštujući sve sudionike) i dalje je voditi u željenom pravcu. To znači i ne ponavljati pitanja i nekad i odustati od planiranih pitanja, a češto puta i dodati niz novih koja prvotno nije predvidio.

5. Moderator svoje paneliste treba RAVNOMJERNO UKLJUČITI – paziti da jedna osoba ne dominira i vodi glavnu riječ, znati svakog na vrijeme PREKINUTI, uključiti i malo povučenije osobe, izvući iz svih njih sve najbolje, ako netko skrene s teme ili odbija odgovoriti na pitanja, vratiti ga na temu, po potrebi ljubazno, ali odlučno prekinuti itd.

Nije baš učinkovito postavljati puno pitanja (10 i više) redom jednom pa 10 drugom pa tako redom ne slušajući što je već rečeno. Moderator je tu da moderira, dakle da vodi diskusiju prema željenom cilju unutar zadanog vremena, imajući na umu tko je publika, što očekuje te imajući na umu tko su panelisti, u čemu su stručni i po čemu zanimljivi i osobiti.

6. Dobar moderator/organizator (osoba koja na to utječe) neće pozvati više od 5 sudionika u panel. Idealno 3 do 4.

7. Panel ne treba trajati duže od 60 do 75 minuta.

8. Dobar moderator će NA KRAJU JOŠ JEDNOM POVEZATI sve rečeno, ZAKLJUČITI diskusiju i POZVATI publiku na konkretnu AKCIJU koja je i bila početna svrha panela. Kao što sam već spomenula, uz početak panela, kraj je prilika da moderator ponovo dođe do izražaja.

Panel je zanimljiv format i često se koristi na konferencijama. Daje dinamiku i stvara atmosferu te omogućuje niz korisnih informacija iz više izvora istovremeno. Može biti highlight ili fail svake konferencije. Odluka je na organizatoru i moderatoru.

P.S. Jedan od panela koji sam moderirala s divnim ljudima, poduzetnicima koje bih mogla slušati danima bez prestanka je na: https://youtu.be/W4g2LxmEDIo

Povezane objave

Kako dejtati s poduzetnicama?

Poduzetnici, bez obzira na spol, često žive pod stalnim pritiskom, mnogi od njih su radoholičari, neki su u cijelosti identificirani sa svojim poslom, ukratko -uglavnom su u nekoj strci. Ljepše…
Izbornik