Skrivate li se iza imena korporacije. Tko ste bez globalnog brenda iza sebe?

poduzetništvo

Nedavno smo na portalu žene i novac objavili tekst Dragane Mladenović o cjenkanju.

To me podsjetilo na dvostruke kriterije koji su mi oduvijek išli na živce u pregovorima s velikima.
Znate ona priča super smo prema van, nama su naši kupci najvažniji, a prema unutra, ako ne i radnike onda svakako gazimo svoje dobavljače.

Nekidan mi je prijateljica na ručku rekla kako su i nju na jednim pregovorima u namjeri da ostvare zadani cilj, pokušali poniziti ono u stilu mi smo veliki, ti si mala. Mi smo bitni, ti si nebitna. Mi smo uspješni, ti nisi. Kao da nitko nije čuo za razgovore i pregovore dostojanstveno i u win win stilu.
I šest mjeseci nakon, osoba koja je pregovarala s njom u ime korporacije ostaje bez posla. I što se desi, s puno zaborava i bez imalo srama dođe moliti moju prijateljicu za posao u njenoj maloj neuspješnoj i nebitnoj firmi jel.

Baš sam se danas sjetila jedne svoje priče. Tokom ovih 18 godina ismijavali su me, izrugivali mi se, pokušali poniziti mah da ne nabrajam sada. Evo priče. Kad sam htjela otići s prvog posla u korporaciji, gdje sam nekoliko godina radila u Nabavi, po preporuci sam otišla na razgovor kod jedne ugledne poslovne žene iz područja financija. Gledala je u moj CV, ismijavala se mom iskustvu, obrazovanju i vještinama. Zapamtila sam samo da mi je jednostavno mogla reći da nisu zainteresirani, ali ne, ona se izrugivala i rekla mi – Šta vi zapravo znate osim premetati papire?

LEKCIJE ZA NAUČITI:
Kažu da je u poslovnom svijetu 21% psihopata (jednaki ih je broj među zatvorenicima, izvor Sandro Kraljević, Kako preživjeti u suvremenoj džungli, Beletra), no ipak:

1. Ne skrivajte se iza imena korporacije. U korporacijama vrijedi pravilo – Danas jesi, sutra nisi. Svi su (lako i brzo) zamijenjivi. Nemate siguran posao, iako Vam se čini da imate redovita, možda u ovom trenutku i visoka primanja. Vi ste samo jedan od kotačića u mašineriji korporacije. Lako i brzo zamjenjivi kad malo ostarite i kad Vas mogu zamijeniti duplo jeftinijom i ljepšom verzijom.

2. Premalo smo mi tržište. Svatko svakoga zna. Danas nam je netko kupac, sutra dobavljač, preksutra radnik. Budite i ostanite ljudi. I kad pregovarate i kad odbijate nema potrebe da nekog ismijavate, ponižavate. Zadržite svoje i tuđe dostojanstvo, poštovanje i ljudskost. Lijepo recite ne. Lijepo!

3. Mali poduzetnici koje često ismijavate i ucjenjujete na pregovorima su PRAVI HEROJI OVOG DRUŠTVA. Iako mali, oni su veliki, oni su DIVOVI.
Mikro poduzetnici (1 do 10 zaposlenika) čine 27 % BDP-a, a s malima 56% , a ako uključimo i srednje onda je to 99,7 % gospodarstva.
Dakle, razmislite ponovo tko je ovdje mali i bitan, a tko velik i nebitan.
I ne zaboravite ti mali divovi su pokretači gospodarstva, osnova gospodarstva, luđaci koji su preuzeli rizik, koji zapošljavaju, koji stvaraju vrijednost, koji mijenjaju svijet na bolje.
Uspjeti (pokrenuti i održavati svoj biznis) na ovim prostorima– je unatoč svemu i svima. A ne zbog. Taj dišpet i inat ne može nitko slomiti i pobijediti. 

Da se vratimo na početak, tko ste bez imena korporacije iza sebe? A tko su ti mali poduzetnici s druge strane (pregovaračkog) stola?

P.S. Imate li u nekom trenutku svoje karijere moć i priliku da im pomognete? Iskoristite je. Bit ćete i sami sretniji. Puno sretniji nego da im odmognete. A oni, oni će ionako naći načina i ostvariti ono što žele. Sa ili bez vas.

Povezane objave

Što sad, što sad?

Ova kolumna napisana je za portal Suvremena žena. Glavno pitanje ovih dana je što sad da radim? Kad ćemo se više vratiti u normalu? Nadam se da nećemo. Jer ta naša…
firma

A što kada prodamo svoju firmu?

Ili uz postojeću želimo pokrenuti nešto sasvim drugačije? Naravno, ne brinite, opet nas čeka ista osuda okoline kao kad smo počinjali. Ovih dana slavim 5. rođendan Zaokreta. To je moja…
Izbornik