Što sad raditi? Kako sad prodavati?

Nekoliko me poduzetnika pitalo ova dva pitanja više puta unazad par dana.

Što sad raditi?

Pa zapravo dvije su opcije uvijek pa i sada ili

1. I dalje radite ono što volite, što Vas ispunjava i što Vama ima smisla pa čak i ako ne znate kako ćete to monetizirati (to je oduvijek moj pristup, pa i sada, npr. i dalje pišem blogove kao i dosada iz čistog gušta, a počela sam iz istog razloga – gušta – snimati online evente i dijeliti znanje i na taj način) ili

2. Počnite konačno raditi to što volite i što Vas ispunjava. Ako niste prije, sad ste imali priliku zaista osvijestiti kako se život može u trenu promijeniti i kolika je moć žaljenja što nismo učinili ono što zaista želimo u životu.

Kad je Emil Tedeschi bio gost na Business Cafeu prije dvije godine, netko ga je iz publike pitao – što nakon uspjeha, što kad sve ostvarite. I on je odgovorio – ništa, nastaviš raditi to što si radio, što voliš i što te i dovelo do uspjeha.

Ista stvar vrijedi i za ovu situaciju. Što sad – samo ideš dalje.
To ne znači da nije dobar trenutak za zaokret i za transformaciju poslovanja – nekim biznisima baš to i jedino treba i to ne isključuje da radimo ono što volimo, o tome sam pisala u jednom od prethodnih blogova o transformaciji poslovanja.

Svakako je uvijek dobar trenutak (konačno) raditi to što nas ispunjava. Jer život doista JE prekratak.

A kako sada prodavati?
Moj pristup je uvijek bio malo drugačiji – attract don’t sell. Budi to što jesi i privuci svoju publiku ili kako naš slogan kaže nađi svoje pleme.

Pitala me jedna kolegica što mislim i mogu li joj pomoći da složi neko pismo koje bi sad slala potencijalnim klijentima na slijepo/na hladno. Odgovorila sam da mislim da postoji bolji pristup.
Baš kao što je kolega Dalibor Šumiga nekidan rekao na Business Cafeu – nemojmo biti kao političari, pa se pojaviti tri mjeseca prije izbora odnosno nemojmo se pojavljivati u životu kupaca samo kad im nešto hoćemo prodati.

Odnosi su bitni.
Razvijajte i gradite odnose.

Dajte kupcima i potencijalnim kupcima ono što im sada treba – informacije i podršku. Prodaja će vjerojatno doći kao rezultat. Ne treba niti bježati od prodaje, niti agresivno prodavati, već jednostavno biti tu za kupce.

Suština biznisa je uvijek rješavanje problema. Svijet ima problema, dakle prilika za biznis uvijek ima i bit će ih.

Na nama je da, posebno sada, pokažemo ljudsku stranu biznisa. Budemo i ostanemo ljudi.
Ionako se najbolje „prodaje“ kad se „ne prodaje“.

Povezane objave

crtani film dusa

Moj „plan“ i „novogodišnja odluka“

Gledala sam nekidan s Lukom crtani film Duša. Da skratim priču, glavni lik je profesor glazbenog u školi, no san mu je svirati jazz i konačno dobije priliku za večernji…
Izbornik