Je li cijena prevelika – Zašto je u svemu važno imati holistički pristup?

Često znam govoriti da pazimo u poslu da cijena uspjeha ne bude prevelika. Znate ono – ostvarite ciljeve, uspjeh, i sve je tu, ali putem ste izgubili drage ljude i zdravlje. Okus Pirove pobjede, zar ne?
Znate i ono kad odete liječniku, nešto Vas boli, oni se bave samo time i liječe simptome, to riješite i ops – ode nešto drugo pa opet ista priča.
Onda se netko pametan pojavi pa tome pristupi holistički, dakle gleda CJELINU, zna da je sve povezano i da mora pristupiti problemu SA SVIH RAZINA.
Zna da ne može na silu baviti se i rješavati jednu stvar jer će problemi nastati na drugoj strani.
Gašenje požara nije dobar pristup ni u čemu. Uvijek je bolje spriječiti, nego liječiti u svemu. A to znači pristupati svemu i svim problemima HOLISTIČKI.
Primjer corona lockdown.
Postoje li drugi načini rješavanja korona krize osim kompletnog lockdowna. Postoje – možda je to Švedska, Tajvan…
Jesmo li mi mogli bolje – ne znamo, lako je biti general poslije bitke, no možemo li sada bolje i drugačije? Možemo. Ako ništa, moramo shvatiti da ne možemo rješavati samo jedan problem. Ljudi boluju i od ostalih bolesti – hitna mora početi dolaziti i po ostale pacijente, pregledi moraju krenuti i za ostale bolesti, zubi se moraju popravljati itd. itd.
Zdravlje ili biznis. Baš ste pohlepni. Ne radi se o tome.
Radi se o tome da ćemo se posljedicama baviti godinama, da je problem veći sad nego korona sama po sebi. Zlostavljanja žena i djece, gubitak posla, mentalne bolesti, glad…
Radi se o tome da smo rješavajući jedan problem stvoriti stotine novih!
Radi se o tome da netko treba pristupiti svemu kao CJELINI.
Sve je povezano.

I moramo rješavati SVE istovremeno.

Povezane objave

Što sad, što sad?

Ova kolumna napisana je za portal Suvremena žena. Glavno pitanje ovih dana je što sad da radim? Kad ćemo se više vratiti u normalu? Nadam se da nećemo. Jer ta naša…
Izbornik