Posjedovanje nečeg vs. uživanje u nečemu

Ova kolumna napisana je za portal Žene i novac.

Slušam frendicu kako mi dok putujemo Istrom kaže – joj, ja bih baš voljela jednog dana imati kuću s bazenom u Istri.

Ja joj kažem – pa što ćeš sad raditi cijele dane da otplatiš i te kredite koje već imaš pa uzeti još jedan novi kredit za takvu kuću, bez (dovoljno) odmora – zašto si odmah ne priuštiš – najmom za odmor?

I ona zastane.

Ja dalje objasnim nakon što sam se sjetila, kako nam je profesor iz marketinga davno prije (cca više od 20 godina) pričao na faksu kako smo mi na Zapadu, posebno Hrvati po pitanju nekretnina i auta, opsjednuti posjedovanjem, dok je na Istoku veći fokus stavljen na proces uživanja.

Primjer – posjedovanje auta vs. vožnja uberom.

Posjedovanje apartmana na moru vs. korištenje Airbnb-a.

Naravno, ako si možete priuštiti sve to i još ih koristiti kao izvore pasivnih prihoda – super – to je druga tema o kojoj smo već pisali, ali ovdje pričamo o onom što naša Ivana uvijek kaže je li to za mene i je li to za mene sada.

Ako nije posjedovanje, zašto ne bi bilo uživanje u istom?

P.S. Kad krećemo u tu vilu? 🙂

Foto: Unsplash

Povezane objave

Sam svoj gazda ili rob svog posla?

Svi koji krećemo u vlastiti posao, činimo to i zbog iluzije slobode koju nam on obećava. Kao – mi ćemo sad birati s kim ćemo, koliko, kada i gdje raditi.…
networking

U što uložiti? – U sebe i u prijateljstva

Ova kolumna napisana je za portal Žene i novac. U ovo vrijeme korone, kad svi brinemo o preživljavanju i goloj egzistenciji, javljaju se u još većoj mjeri strahovi i brige oko…
Izbornik