Jesam, feministica sam – Smatram da bi svi trebali imati jednake prilike

Moj sin Luka (11) i ja čitamo svakodnevno knjigu Priče za dječake koji se usuđuju biti drugačiji.

I tako naletimo na priču o Charlesu Fourieru, filozofu s kraja 18. i početka 19. stoljeća, koji je smatrao da je rješenje da svijet postane bolje mjesto – ženama omogućiti bolji, ravnopravan status u društvu.

Naime, u njegovo vrijeme žene nisu smjele raditi niti išta posjedovati i Charles to nije smatrao pravednim.

Vjerovao je da bismo svi u životu trebali imati jednake prilike, bez obzira na spol.

Nije bio prvi koji je tako mislio, ali je skovao riječ koja se zadržala. Feminizam je ta riječ i ona znači da bismo se prema djevojčicama i dječacima trebali odnositi jednako.

Zahvaljujući borbi koju su vodili mnogi prije nas, bliže smo jednakosti nego prije 200 godina, iako je ta tema nažalost još uvijek aktualna.

Ako smatraš da bismo svi trebali biti jednaki, tada si feminist. Zato razmisli drugi puta kad kažeš da nisi feministkinja – što zapravo govoriš – da nemamo svi pravo na iste prilike bez obzira na spol.

P.S. Luka me nakon ove priče pitao – pa mama, ne kužim što ja to mogu, a ti ne?

Foto: Unsplash

Povezane objave

Javni ili privatni sektor? Tko vrijedi više?

Vječna borba, ovih dana još žešće rasprave… Privatni vs. javni sektor. Tko je u pravu? Tko više vrijedi? Optužbe frcaju s obje strane. Uvrede i ponižavanje poduzetnika od strane javnosti…

A tko ti čuva malog?

Redovito, moje prijateljice poduzetnice i ja, bile smo gošće raznih okruglih stolova i TV i radio emisija na temu tzv. ženskog poduzetništva. Prije svega, konačno smo uspjeli prodrijeti porukom da…
Izbornik