Jesam, feministica sam – Smatram da bi svi trebali imati jednake prilike

Moj sin Luka (11) i ja čitamo svakodnevno knjigu Priče za dječake koji se usuđuju biti drugačiji.

I tako naletimo na priču o Charlesu Fourieru, filozofu s kraja 18. i početka 19. stoljeća, koji je smatrao da je rješenje da svijet postane bolje mjesto – ženama omogućiti bolji, ravnopravan status u društvu.

Naime, u njegovo vrijeme žene nisu smjele raditi niti išta posjedovati i Charles to nije smatrao pravednim.

Vjerovao je da bismo svi u životu trebali imati jednake prilike, bez obzira na spol.

Nije bio prvi koji je tako mislio, ali je skovao riječ koja se zadržala. Feminizam je ta riječ i ona znači da bismo se prema djevojčicama i dječacima trebali odnositi jednako.

Zahvaljujući borbi koju su vodili mnogi prije nas, bliže smo jednakosti nego prije 200 godina, iako je ta tema nažalost još uvijek aktualna.

Ako smatraš da bismo svi trebali biti jednaki, tada si feminist. Zato razmisli drugi puta kad kažeš da nisi feministkinja – što zapravo govoriš – da nemamo svi pravo na iste prilike bez obzira na spol.

P.S. Luka me nakon ove priče pitao – pa mama, ne kužim što ja to mogu, a ti ne?

Foto: Unsplash

Povezane objave

Uspori ili izgori

Bliži se vrijeme godišnjih odmora. Nekima je čak postalo moderno ne ići na godišnji ili pak na godišnjem raditi kao konj. Znate ono kad ljudi na Instagramu ili Facebooku objave…
prodaja

Kako se (ne) prodaje?

Svi uvijek žele neki konkretan savjet pa evo jedan koji nam svima može pomoći. Dobivate li i Vi poput mene tonu mailova koji počinju sa Poštovani mi smo xy tvrtka…
Izbornik