Kako plaćati račune s osmijehom na licu? – Zahvalna sam što mi, primjerice, struja omogućava

plaćanje računa

Ova kolumna napisana je za portal Žene i novac.

Čula sam davno za taj nazovimo ga trik da sve račune plaćamo s radošću i zahvalnošću.

A nedavno sam slušala seminar Kena Honde autora koncepta i istoimene knjige Happy Money – sretan novac.

Ken kaže da je novac kao zrak, da trebamo osvijestiti da je uvijek tu kad nam je potreban i da ga s radošću trebamo primiti kao udah i dati dalje kao izdah. Bez grčevitog čuvanja iz straha od neimanja i sl.

E sad, da se vratimo na početak, mislite si jesam li ja luda, kako ja to mislim da ćete s radošću plaćati sve račune, kredite, sve obaveze koje dolaze, pa jel znam ja da prave posljedice korona lockdowna tek slijede, a već ih svi uvelike osjećamo itekako. I ako nešto i uspijemo platiti, plaćamo s grčem u želucu i mukom u ostatku tijela.

E, pa ovako konkretno. Ništa na silu. Možda prvi puta bude fejkano i ne, neću vam reći – Fake it till you make it … nego ću Vam reći kako ja plaćam račune i trebalo mi je da do toga dođem.

Npr. privatno kad plaćam struju razmišljam sa zahvalnošću što mi struja sve omogućava, rad koji volim nekad kasno navečer, rad na kompjuteru općenito, od čega i živim, mom sinu da se igra na kompjutoru itd.

Kad plaćam Internet razmišljam kako sam zahvalna što mi non-stop Internet omogućava, besplatan kontakt s najboljom prijateljicom koja živi i Beogradu, znanje jer učim slušajući ljude iz cijelog svijeta itd. itd.

Kad plaćam račun za vodu razmišljam sa zahvalnošću kako uživam u luksuzu dugih toplih kupki.

Istina, kad poslovno plaćam više od 570 parafiskalnih nameta i članarinu za HGK i HOK – nemam isti izraz lica ni osjećaj zahvalnosti – moram još poraditi na tome. Ne vidim smisao pa je problem valjda u meni. 😀

No shvatili ste poantu.

Novac je tu da teče, on je sredstvo razmjene, on je energija, platite sa zahvalnošću svoje račune, kad trošite novac neka to bude s radošću. Zakon davanja i primanja garantira povrat. Jer istina je u svemu ista – kako siješ tako ćeš i žnjeti.

Foto: Goodreads, Pexels, Unsplash

Povezane objave

Izbornik