Je li strah glavni sastojak (anti)poduzetničke klime? Niste sami.

Nekidan sam održala svoju tradicionalnu Sam svoj gazda radionicu, ovaj puta online da bude svima uvijek dostupna.
Interes je bio očekivano veći jer je, čini se (ponovo), došao trenutak kad mnogi razmišljaju o pokretanju vlastitog posla iz nužde, dakle zato što su na to primorani.

I inače poduzetnici kreću u poduzetništvo ili iz nužde ili iz strasti i oba su razloga legitimna i ništa manje vrijedna.

Godinama držim tu edukaciju i uvijek su tu bila prisutna brojna pitanja potaknuta strahom u stilu – ali što ako ovo, što ako se ono desi, kolika je kazna za ovo, a koliko za ono…

No moram priznati da me iznenadila količina straha sada.
Ne straha usljed korone, nego straha od države.

Više puta sam naglašavala koliko je važno kuću graditi na čvrstim temeljima, odnosno razviti zdravi poslovni model, kreirati proizvod koji ima kupca spremnog platiti za vrijednost ili rješenje problema koji mu taj proizvod/usluga pruža, dakle FOKUS stavljati stalno na KUPCA, na rješenje njegovih problema i na PRIHODE. Onda sve ostalo ide lakše, ako su nam temelji zdravi.

No pitanja iz straha nisu jenjavala.
Na što me to podsjetilo?
Na to kakvu smo nažalost antipoduzetničku klimu stvorili, koliko je represije, koliko straha, gotovo smo ubili poduzetničku inicijativu…

Ukratko – nepovjerenje i strah.

Nepovjerenje je nažalost čini se obostrano. Država ne vjeruje poduzetnicima pa ih propisima kažnjava i prati na svakom koraku, poduzetnici ne vjeruju Državi.
A bez povjerenja, teško ćemo dalje.

No uz fokus na kupce, važno je još nešto, a to je da znate da na poduzetničkom putu niste sami.

Danas je svo potrebno znanje dostupno brzo, lako i jednostavno, a mnogo toga čak i besplatno, postoje mentori, postoje eventi za male poduzetnike, i razna strukovna Udruženja, a odnedavno je tu i UGP (Udruga Glas poduzetnika).
Jedan sam od osnivača UGP-a i osobno jako mi se sviđa naš projekt Ovdje štiti UGP.

Ako ste član, dobivate i naljepnicu za ulaz u svoj poslovni subjekt. Tako razne inspekcije znaju kad dođu da je netko uz vas, kao stariji brat ili sestra i da nema razloga za strah jer svako neprimjereno postupanje sad imate gdje prijaviti i ima Vam tko pomoći.

Naravno, poslovanje po svim pravilima i zakonima se podrazumijeva. Ma kakvi oni bili. Dokle god vrijedili. Bez iznimke.

P.S. Ako još niste, učlanite se (besplatno) na linku: https://www.glaspoduzetnika.hr/uclani-se-a329

Povezane objave

Kako izaći na kraj sa zlim jezicima?

Nekidan me kolegica, koja je poduzetnica kraće vrijeme, zamolila da napišem nešto kako izaći sa zlim jezicima na kraj. Prije svega ne mogu nikad dovoljno naglasiti važnost s kime se…
Izbornik