Kada govorimo ‘ne’, ljubazno ‘ne’ je dovoljan odgovor. Nikome ništa ne dugujete, ali budite uvijek ljubazni.

 

Nedavno sam doživjela blagoslov da me ukočila kičma punih 21 dan. Da, blagoslov.

Čak 21 dan na injekcijama i jakim analgeticima prisilio me da više nego inače govorim NE. Jedino što mi je preostalo bilo je uzeti kalendar planiranih obaveza te krenuti otkazivati i odgađati sve redom. I baš sam iznenadila samu sebe.

Iako u posljednje 3 – 4 godine svjesno više govorim ‘ne’, nisam ni uočila koliko mi se sitnica nakupilo. Jedno predavanje tu, jedna promocija tamo, jedan event ovdje… i raspored zatrpan. A uopće nisam imala osjećaj natrpanosti. Valjda je to onaj osjećaj kad kažu da se naviknemo na određenu razinu stresa i otupimo.

 

Recite sebi DA

Davno prije čula sam da reći drugima ‘ne’, znači reći sebi DA. Isprva ni meni nije bilo jasno, tek kasnije mi je postalo jasnije.

I sve donedavno slušala sam kako je ključ kod mnogih žena što se osjećaju i izgledaju super taj da više govore ‘ne’, odnosno postavljaju zdrave granice i brinu se prvo o sebi, a zatim i o drugima.

No, tek sam ove godine uvidjela koliko je govorenje NE pomoglo napretku u svim segmentima mog života. Zapravo, odigralo je ključnu ulogu na putu prema miru i unutarnjem zadovoljstvu.

Ipak, treba znati kada i kome reći ‘ne’. Nije baš dobro ni ne odgovarati na mailove, ponude, nestati i ne dati povratnu informaciju – to je već poslovna nekultura i neljubaznost.

 

Kome i čemu je dobro reći ‘ne’?

Prije svega, treba biti brutalno iskren prema sebi i reći ‘ne’ svim svojim izgovorima i načinima na koje sami sebe sabotiramo.

Ako imamo svoj biznis, klijentima koji nas iscrpljuju i nisu isplativi, jer koliko god iz straha od premalog tržišta i specijalizacije pokušavamo svaštariti, ne možemo svima biti sve jer smo onda nikom ništa. Znam, treba hrabrosti dati otkaz onom odakle vam stiže plaća. Doći će drugi, bolji.

Uvijek je dobro reći ‘ne’ kavama koje (više) nemaju smisla, aktivnostima koje nas iscrpljuju, ljudima koji nam prazne energiju, poslovima koje ne volimo, slanju ponuda samo da bismo nekome bili treća opcija i raznim upitima usred noći i vikendima.

Dobro je reći ‘ne’ i dokazivanju svojih mišljenja u raznim raspravama na društvenim mrežama.

Eventima koji nas prazne, obiteljskim druženjima koja jedva podnosimo, gostima koje ne želimo i odnosima koji nas ne ispunjavaju, u kojima nemamo podršku, nego nam se režu krila.

I svakako ne zaboravimo reći ‘ne’ raznim upitima samo-da-te-pitam-kratko-minuticu.

Ono što je drugima „samo“ i lako i brzo, jednostavno je znanje koje smo godinama stjecali i vrijeme koje trošimo. Dakle, pustite sve te situacije samo-jedno-pitanje i dobro ih naplatite. Ne zaboravite, naš je talent nekom drugom lekcija i baš mu je to potrebno.

Zapravo, dobro je i poželjno reći ‘ne’ svemu što nam ne donosi radost ili užitak. Svemu za što govorimo moram, trebam…

Jer upravo užitak liječi, kako mi je jednom rekla jedna liječnica.

Kada govorimo ‘ne’, ljubazno ‘ne’ je dovoljan odgovor. Nikome ništa ne dugujete, ali budite uvijek ljubazni. Voljeti sebe nije isprika za sebičnost i neljubaznost, kao ni za bahatost i neprofesionalnost u poslu.

 

A čemu onda reći ‘da’, ako je lista za ‘ne’ toliko dugačka?

Svemu što nas veseli.

Zdravim užicima.

Iskrenim prijateljima.

Ljubavima koje donose mir.

Svojim snovima.

Dobrim knjigama.

Zanimljivim putovanjima.

Društvu voljenih osoba.

Svemu za čime naša duša žudi…

A što je to točno, to svatko od nas u dubini duše i sam zna. I zna kako se osjeća kad skrene s tog puta.

Pitanje je samo koliko smo spremni biti brutalno iskreni sami prema sebi.

 

Objavljeno u Naturala Life