Mogu

U svom radu susrećem mnoge pametne, snažne, samostalne, uspješne žene. One mogu sve. One stižu sve. One su one iz intervjua koje nakon poroda odmah rade, ma zapravo samo su svratile do bolnice usput na porod, one svaki dan izgledaju bolje nego ikad, grade biznis, brinu o djeci, osobno ih razvoze na 100 izvanškolskih aktivnosti, vježbaju, trče, one sve same kuhaju, peku torte, kolače ma i kruh, same čiste stan, jer ne zna nitko tako dobro počistiti stan kao one.. ma te su žene savršene u svakom pogledu. I one mogu sve. Same. Ne brinite pričam ja i o sebi, samo postepeno sam se “izlječila od dobrog dijela navedenog, još ne od svega”.

Nažalost mnoge od njih pate od prevelikog davanja da bi dokazale svoju vrijednost.
Skrivaju se što ja kažem u ormaru, izbjegavaju tzv. samopromociju, čekaju da ih netko otkrije, da se stvari same dese, jer njima je glupo prodavati sebe, ne vole marketing, ne vole prodaju, ne žele se nametati…
Mnoge čekaju još jednu diplomu, magisterij, doktorat, drugi, treći fakultet pa će onda..
Ili još samo jednu edukaciju i samo još jednu pa će onda …

Mnoge ne mogu naplatiti sve što rade, mnoge puno toga odrade besplatno, uz popust, gratis za prijatelje, dakle imaju problem naplate svojih usluga.
Dakle dolazimo do pitanja vrijednosti, osjećaja koliko mi mislimo da mi vrijedimo i zaslužujemo.
Dolazimo do pitanja samopoštovanja, kako mi sebe vidimo, kako razgovaramo sa sobom, jesmo li sami sebi najgori neprijatelj i najveći kritičar, maćeha, a ne majka, dakle što mislimo i vjerujemo o sebi, kako razgovaramo o sebi (obratite pažnju na riječi koje sebi upućujete od jutra, loše izgledam, imam bore, moram ovo, moram ono)

Dakle što se posla tiče, lako ćemo posložiti kako ovo, kako ono, u 1,3,5,7 koraka :) nego ajmo mi prvo povratak na osnove. Kuća se gradi na dobrim temeljima. A početak i kraj svega smo mi.

Recite sebi MOGU. Vrijedim. Zaslužujem. Dovoljno sam dobra. Ne mislim da stojite pred ogledalom i recitirate ove afirmacije do iznemoglosti. Mislim na to da nađete načina koji Vama odgovara da to usvojite. Hoće li to biti terapija ili nešto drugo… nije važno. Važno je da MOŽETE. Da Vam ne treba ničija dozvola i dopuštenje. I ne treba Vam taj još jedan seminar… (op.a., jesam za cjeloživotno učenje)