Zbog, a ne unatoc

Vjerujem da mnogi od nas imaju barem mali dio svoje prošlosti za koji misle da bi ga najbolje bilo zaboraviti ili još bolje da se nije niti dogodio.

Možda žalimo što nešto jesmo ili nismo napravili, bili s nekim (predugo) u vezi ili sl.

Zaboravljanje, negiranje, potiskivanje – to tako ne ide. I to je zapravo odlična vijest!

Naletjela sam baš nedavno na jedan članak u kojem autor piše kako je pokušao zaboraviti neke osobe iz svoje prošlosti no nije uspio. I ja sam isto pokušavala, obrisala slike, bacila poklone, spalila pisma, ma sve…

I što se desilo – sve su slike ostale u glavi, a osjećaji u srcu. Jednostavno to ne ide tako.

Prihvaćanje prošlosti, prihvaćanje tzv. pogrešaka i neuspjeha i razumijevanje da smo tu gdje jesmo i da smo takva osoba kakva jesmo danas baš ZBOG, a ne unatoč našoj prošlosti, ZBOG svih naših iskustava, ZBOG svih proteklih odnosa, ZBOG svih proteklih aktivnosti i dr.

Ovih dana spremam se za moderiranje panela na konferenciji Poduzetnički mindset na temu NEMA USPJEHA BEZ NEUSPJEHA.
Razgovarajući s kolegama koji će govoriti u panelu i prisjećajući se svojih neuspjeha i pogrešaka, a nema koju nisam napravila, nametnuo se zaključak upravo kakav je i naziv panela. Nema uspjeha bez neuspjeha!

Put do uspjeha nikad nije linearan, pogreške i tzv. neuspjesi su način na koji učimo i neizbježni su!

Na svakom od nas je da prereže svoj čvor i shvati da je život pun tzv. uspona i padova, pogrešaka i neuspjeha, koje kad pogledamo unazad svaka dobije svoje mjesto i smisao i vidimo da čini jednu smislenu cjelinu.

Dakle, danas smo osoba kakva jesmo i tu smo gdje jesmo baš ZBOG svih prethodnih iskustava i ZBOG svake osobe s kojom smo se putem susreli, a ne unatoč.

Možda danas to tako ne vidimo, no gledano unatrag sve na kraju izgleda kao MOZAIK – iako sastavljen od slomljenih dijelova, jedna je lijepa cjelina.